diumenge, 24 de maig del 2009

4. Valoració de recursos per a la interculturalitat (I)

Web quest "Tinc un amic".
http://www.xtec.es/~bpalau2/webquest bea i roser/indexwq.htm

La meva valoració de la web quest "Tinc un nou amic" en general és positiva. Crec que és una interessant proposta educativa per tal de facilitar l'acollida i integració pels alumnes nouvinguts d'altres cultures (sovint llunyanes i ben diferents a les nostres), un bon exercici de tolerància, respecte a les diferències i empatia per als alumnes autòctons o que fa més temps que han arribat, una bona eina per facilitar la convivència, i evidentment un molt bon exemple de com es pot fer una proposta de treball cooperatiu en el context del pla d'acollida i integració del centre i amb un ús interessant de les TIC.

Però com ja hem comentat crec que la proposta es quedaria com a recurs molt adient però a nivell de multiculturalitat, sense anar una mica més enllà, i entrar en una proposta més clarament intercultural. Potser faltaria o es podria complementar i millorar amb alguna proposta pedagògica que incloés alguna reflexió sobre la diversitat cultural, el respecte a les diferències culturals, la convivència i les relacions entre les diferents cultures que hi ha a l'aula, a l'escola, al barri, a l poble, a la ciutat, a la societat,... A partir de les propostes que es fan en la web quest es podria afegir una reflexió individual sobre la diversitat ètnica i cultural, una posada en comú ol debat amb els altres companys de la classe i el professor sobre el que és la interculturalitat, la convivència entre persones de diferents orígens, el fet migratori, així com els valors del respecte a les diferències i la tolerància.... És a dir, caldria millorar la proposta per tal de situar-se en un programa d'interculturalitat fort.

Podríem dir que la interessant proposta de treball cooperatiu també es podria completar amb altres activitats que promoguessin la implicació, autonomia, reflexió i presa de decisions sobre un tema tan important com és el la interculturalitat, el respecte a las diferències i la convivència.

La tasca de buscar informació sobre el pais i la cultura d'origen d'un company nouvingut sens dubte és una bona eina per superar prejudicis, estereotips i plantejaments etnocèntrics, occitocèntrics o monoculturals.

Sembla força adient per alumnes de cicle superior de primària i també per alumnes de 1r cicle de l'ESO (qui probablement tindran més domini de navegació per internet i d'elaboració de presentacions en powerpoint, tot i que la dinàmica de treball potser s'ajusta més a 5è o 6è de Primària .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada